Rumbek cyfrowy

Cyfryzacja życia na wsi: wspólna strona internetowa wioski i wiejskie radio

7 maja 2024: W digitalizacji wsi Rumbeck towarzyszy Nadja Schürmann. Jest sponsorem cyfryzacji w imieniu projektu LEADER „Dorf.Connect”, który pomoże nam stworzyć witrynę internetową wioski. Poniższi redaktorzy z niecierpliwością czekają na tę pomoc.

18 kwietnia 2024: Podstawowa grupa redaktorów pod przewodnictwem dr. Wilhelm Stewen opracował podstawowe ramy dla witryny internetowej. Dane analogowe są teraz przekształcane w formę przyszłej strony internetowej przez trenera cyfrowego.

11 marca 2024 r.: Niektóre wpisy są wcześniej sprawdzane przez redaktorów pod kątem wiarygodności. Są to: Ulf Krähling, Stephan Kersch i Wolfram Blanke. Dodatkowo w każdym klubie w wiosce będzie osoba kontaktowa jako pracownik lub autor.

07.02.2024: Istotnym elementem cyfryzacji jest Radio wiejskie z aplikacją na telefon komórkowy. Aplikację można pobrać na Androida lub iOS za pomocą Słowo kluczowe dorf.app . Ta aplikacja działa już w Rumbeck. Tutaj możesz przeczytać, jak każdy obywatel może korzystać z tej aplikacji. Każdy zarejestrowany użytkownik może zamieszczać wiadomości, rozpoczynać transmisję lub ogłaszać wydarzenia i wyprzedaże. Również Nowi obywatele znajdziesz tu cenne informacje.

11 października 2023 r.: Digitalizacja wsi Rumbeck trwa. Powstanie aplikacja na telefon komórkowy o nazwie „Village Radio” oraz wspólna strona internetowa dla wszystkich klubów w miejscowości Rumbeck. Rozwój w dużej mierze wspierany jest środkami z projektu LEADER „DorfConnect: cyfrowe sieciowanie wiosek”. Stowarzyszenie Wsparcia Wioski i Klasztoru Rumbeck będzie koordynować niezbędne działania na rzecz pierścienia stowarzyszenia Rumbeck. Jest osobą kontaktową dla instytucji w wiosce, a także LEADER i Fundacji Sparkasse. Zasadniczo chodzi o networking we własnym sąsiedztwie, prezentowanie historii wioski, ogłaszanie aktualności i wydarzeń oraz promowanie aktywnej współpracy. Są to istotne elementy życia na wsi. W ostatnich latach cyfrowe środki komunikacji zyskują na znaczeniu i oferują różnorodne możliwości wzmacniania naszych społeczności. Oto krótki Raport z doświadczeń (WDR Lokalzeit) z Medebach-Deifeld : https://youtu.be/jZ8R3vntqyI?si=Pi8iswEfwCW3_Ycn